Досвід Viessmann: підводне каміння систем опалення, зроблених сантехніками.

Якщо ви будуєте будинок на кілька поверхів, то ви все-таки розробите його дизайнерський і технічний проект, в якому проводиться розрахунок несучої конструкції будівлі і т.д. тому що розумієте, що якщо цього не зробити – Ваша будівля одного прекрасного дня може впасти. Це чудово розуміють усі. Однак коли справа стосується організації системи опалення, в народі існує дивний стереотип: «головне в опаленні – це купити хороший котел».

Причому під словом “хороший” розуміється зазвичай щось нечітке, найчастіше мається на увазі просто назва бренду. Ідея на кшталт така: “я чув що німецька фірма Viessmann виробляє хороші та якісні котли. Отже покупка котла Viessmann гарантує, що в моєму будинку завжди буде тепло, а система споживатиме мало газу.”

Такий стереотип м’яко кажучи – не вірний. У будь-якому випадку, незалежно від бренду придбаного Вами опалювального обладнання (буде це Viessmann або щось інше) система опалення будівлі це складна інженерна конструкція і для її створення потрібен ряд обов’язкових технічних розрахунків. Ставлення до її створення (особливо в умовах високої вартості енергоресурсів) має бути дуже ретельним.

Хороший котел, навіть якщо це Viessmann – у відриві від правильного проекту системи опалення будинку та прорахунку режиму роботи, який вимагатиме від нього система опалення, не здатний самостійно забезпечити підтримку високої економічності роботи у поєднанні з якістю опалення. Неправильне налаштування системи може змусити якісний конденсаційний котел Viessmann споживати вдвічі більше газу, ніж звичайне АОГВ.

Це відбувається тому, що в правильно спроектованій системі опалення ВСЕ ОБЛАДНАННЯ (котел, трубопроводи, насоси, опалювальні прилади, регулятори температури, запірно-регулююча араматура) має з самого початку підбиратися таким чином, щоб працювати в єдиному зв’язуванні на одну єдину мету: рівномірне виробництво та розподіл тепла по опалюваних приміщеннях з мінімальними енерговитратами. Але на практиці найчастіше трапляється не так.

В одеському інженерному центрі Viessmann ми щодня стикаємося з клієнтами, які мають завдання з організації опалення. Організація опалення – фінальна стадія будівництва: в момент звернення зазвичай клієнт має будівельний проект, будівлю вже побудовано і навіть часом проведено труби, підключено радіатори і т.д.

Клієнт повністю впевнений, що все, що йому залишилося – купити і встановити хороший котел Viessmann, після чого все відразу і ідеально запрацює. І в момент, коли з поточною ситуацією будівництва знайомиться кваліфікований інженер нашого центру, людину часто доводиться просто засмучувати: все далеко не так райдужно як він собі уявляв.

У сучасних будівельних проектах опалення зазвичай практично не приділяють уваги. У кращому випадку в деяких з них іноді навіть зустрічається розділ «опалення», де намальована на декількох аркушах схема розташування радіаторів, а також вказана середньостельова потужність необхідного на думку проектантів котла. На якій підставі приймалося рішення про встановлення радіаторів у ті чи інші приміщення, як вибиралися потужності для них, чому взяті саме такі діаметри труб, арматури, як рухається теплоносій цими трубами – все це зазвичай опускається в будівельних альбомах проектів приватних будинків.

Про те ж, що не лише з погляду інженерів Viessmann, а й взагалі нормальний проект системи опалення, як мінімум, повинен містити тепловий розрахунок огороджувальних конструкцій та гідравлічну частину – пересічна людина не знає. Він вважає, що малюнок з розстановкою радіаторів і написаною моделлю котла Viessmann 45 кВт – це все, що йому потрібно. Людина заспокоюється та повністю довіряє будівельникам. Будинок будують, у ньому прокладають труби опалення, розвішують та підключають опалювальні прилади, заливають теплі підлоги.

Все, система опалення готова – думає людина і починає шукати для своєї системи опалення хороший та економічний котел, у т.ч. – звертаються до нас до інженерного центру Viessmann. І добре, якщо він хоча б на цьому етапі звернеться до фахівців, а не просто придбає якийсь котел на базарі, довірившись словам продавця про те, що «котел відмінний і все працюватиме як годинник». А потім найме якогось “досвідченого” сантехніка все це підключити.

Добре тому, що на цьому етапі будівництва зазвичай ще можливо «малою кров’ю» виправити більшість помилок: роздовбати стіни, наприклад, і замінити звужені стояки та лежаки, перепідключити радіатори тощо. Набагато гірше тоді, коли проблема виявляється в момент запуску системи опалення, коли будівництво та внутрішнє оздоблення будинку вже повністю завершено. Тут уже виправлення помилок обходиться дуже дорого.

Помилки ж, які виникають у «середньостелі» (без розрахунків) запроектованої системи – зазвичай одні й ті самі. Щоразу в центрі Viessmann при спілкуванні з клієнтами ми знову зустрічаємо в них одну й ту саму картину, ті самі помилки в системі опалення. Наведемо їх список.

Досвід Viessmann: Перелік проблем у неправильно запроектованих системах опалення

1.  Неправильно підібрані потужності радіаторів для опалювальних приміщень.

Коли потужність і кількість радіаторів підбирають для опалення кімнат «на око», то і топлять вони так само. Тобто там, де «на око» потужність завищена (радіатори при цьому, зрозуміло, коштуватимуть дорожче) – буде завжди спекотно. Там, де потужність радіаторів занижена буде холодно. Намагаючись протопити холодні приміщення, Ви підвищуватимете температуру в котлі вище за необхідний рівень.

При цьому в гарячих приміщеннях стане ще спекотніше і ви відкриєте там вікна/кватирки. Але ви будете здивовані, коли через деякий час такої роботи подивіться на газовий лічильник. Відомо, що при підвищенні температури в опалювальних приміщеннях на 1 ° С витрата газу зростає на 3-7%. Виправлення – найчастіше переробка всієї системи опалення.

2. Неправильно підключені та встановлені радіатори.

Ця помилка зустрічається буквально щокроку. Сантехніками часто не витримуються вимоги щодо встановлення опалювальних приладів (відстань зверху, знизу, з боків), радіатори поміщають у ніші, бічні підключення роблять не оптимально і т.д. Кожна помилка в підключенні опалювального приладу знижує його тепловіддачу на 10-15% і загалом радіатор можна встановити так, що тепловіддача від нього впаде вдвічі від розрахункової. Відповідно в такому приміщенні буде завжди холодно і ви підвищуватимете температуру теплоносія – витрачатимете додатковий газ. Виправлення – перепідключення радіаторів.

3.Невідповідність потужності котла та опалювальних приладів.

Досить часто зустрічається ситуація, коли в будівельному проекті раптом зустрічається котел Viessmann потужністю, наприклад, 80 кВт, а радіатори, встановлені по будівлі (після проведення перевірки), здатні віддати лише 40 кВт. Чи потрібно говорити, що витрати на дорожчий котел марні? І що робота такого потужного котла, навіть якщо це котел Viessmann, не буде ефективною. він постійно тактуватиме (працювати в режимі постійного включення/відключення) і споживатиме чи не в 1,5 рази більше газу, ніж котел потужністю 40 кВт?

Виправлення – заміна котла/радіаторів/насосного обладнання/трубопроводів.

4.Завищення потужності котла та теплових втрат будівлі.

Дуже часто при визначенні потужності котла теплові втрати в будинках визначають середньостельові (беруть середньостатистичні 100 Вт/м2) і множать їх на площу будівлі, що опалюється. Після цього “про всяк випадок” додають ще +20-40% і отримують необхідну потужність котла. Застосовують цю медодику для приміщень.

Однак при такому підході зовсім не враховується, що різні будівлі мають різний ступінь утеплення, різний ступінь скління, різну форму. Що одні приміщення – кутові, інші – підвальні, треті – розташовані з північного боку тощо. В результаті часто виходить так, що потужність котла невиправдано завищується, внаслідок чого він при роботі часто тактуватиме (включатися/вимикатися) через що витрата газу на його роботу буде істотно зростати (механізм як у автомобіля в пробці, який змушений постійно газувати і відразу ж гальмувати). Виправлення – заміна котла.

4. Перетин стояків/лежаків системи, насоси опалення (або насос котлового котла) виконані без проведення гідравлічного розрахунку та неправильно.

Якщо в системі опалення не передбачені засоби для її балансування, то за такої помилки, навіть якщо радіатори підібрані правильно, якісного опалення в будинку не буде ніколи. В одних приміщеннях (ближніх до котла) у приміщенні буде тепло, у далеких – холодно. Спроба виправити нерівномірність шляхом підвищення температури теплоносія не завжди зможе щось дати (крім обов’язкової додаткової витрати газу).

Якщо кошти для балансування все ж таки передбачені, то не факт, що проведення такої зможе бути успішно виконано. Чи зможе насос котла докачати теплоносій до далеких радіаторів – велике питання. Установка потужнішого насоса може допомогти, але якщо при цьому раптом у вас в радіаторах з’явиться «свист» або «гул» від високої швидкості теплоносія, що протікає по них – не зневажте. Виправлення – переробка системи опалення/установка нового насоса/установка засобів балансування.

5. Не враховано високий об’єм теплоносія у системі опалення.

Якщо об’єм теплоносія в системі опалення занадто високий (наприклад, на стару систему з природною циркуляцією встановлюється новий сучасний котел Viessmann із вбудованим циркуляційним насосом) то цілком можлива ситуація, коли наявний насос просто не в змозі перекачати весь теплоносій у необхідному обсязі, забезпечивши розрахункову витрату по радіаторам. . В даному випадку далекі від котла радіатори залишаться холодними, перевитрата газу в системі зростає. Виправлення – встановлення гідрострілки та нового насоса (переробка теплового пункту)

6. Неправильно розраховані контури теплої підлоги.

При монтажі водяної теплої підлоги особливу важливість мають довжини ділянок контурів, і крок між трубами. Нерідкі ситуації коли вибирають невірний крок і тепла підлога отримує низьку тепловіддачу (у приміщенні холодно). Іноді не дотримуються обмежень щодо довжини окремих ділянок підлоги, що призводить до завищення гідравлічного опору на цих ділянках. При цьому циркуляційний насос теплої підлоги не в змозі прокачати по них теплоносій і теплі підлоги в цих приміщеннях так і залишаються холодними. А спроба встановити потужніший насос може призвести до появи шуму в підлогах.

Виправлення – повна переробка всіх теплих підлог.

Крім перелічених вище основних помилок можуть бути ще й різні їх поєднання, що дають часом непередбачені ефекти. В результаті чого, часом, для того, щоб навіть просто визначити, що саме призводить до того, що неправильне запроектована система опалення не працює так, як потрібно або споживає занадто багато газу, потрібно витратити безліч зусиль і засобів. А усунення цих помилок часом виливається у суми, які можна порівняти з повною вартістю нової системи.

Тому наполегливо рекомендуємо Вам: якщо ви хочете, щоб у Вашому будинку взимку було тепло та затишно, довіряйте проектування систем опалення лише кваліфікованим спеціалістам-теплотехнікам. Ніколи нічого не робіть “на око”.

У нас, в одеському інженерному центрі Viessmann, ви завжди можете отримати якісну консультацію з питань організації опалення будівлі, підібрати необхідне обладнання для цих потреб та зробивши гарний проект опалення запровадити на своїй будівлі таку систему, в якій дійсно якісна техніка Viessmann зможе показати себе з найкращою. сторони. Комплексний підхід до опалення та приділяння уваги дрібницям зробив фірму Viessmann одним із світових лідерів у опалювальній техніці

.