Поради по енергозбереженню

Vitoflow.jpg

Гідравлічне балансування

Незалежні дослідження показують: гідравлічне балансування опалювальної системи може підвищити її енергоефективність на 15%.

Вентиляція системи опалення / Інші поради професіоналів

Так Ви можете просто і вигідно знизити свої рахунки за опалення

tipps-entlueften.jpg

Видаліть повітря із системи 

Якщо система булькає, розподіл тепла в опалювальних приладах здійснюється нерівномірно, вода циркулює неправильно. Необхідно виводити повітря з опалювального приладу

tipps-fugen-fenster.jpgУщільніть шви на дверях та вікнах 

Щільні шви на вікнах та дверях є обов’язковою умовою для ощадливої ​​системи опалення. Перед опалювальним сезоном перевірте та у разі потреби замініть ущільнювачі.

tipps-rohre-daemmen.jpgІзолюйте опалювальні труби в приміщеннях, що обігріваються. 

Ізоляція опалювальних труб – простий і дешевий спосіб заощадити кошти

tipps-thermostatventil.jpgВикористовуйте термостатні вентилі на опалювальних приладах 

Їхню функціональність необхідно регулярно перевіряти. Термостат, ручка якого погано обертається, зменшує теплову потужність системи

heizkoerper.jpg
Економне опалення = менші витрати 

Якщо Ви зменшите температуру в приміщенні на 1°С, витрати на опалення знизяться приблизно на 6%. Найкраще знижувати температуру вночі на 5°C. Вже за дві години до того, як лягати спати, Ви можете повернути вентиль опалення вниз.

Температуру на опалювальних приладах на ніч треба опускати, але не вимикати їх зовсім, щоб приміщення не охололо. Повністю холодне приміщення вимагатиме підвищеної витрати опалювальної води для повторного нагріву. 

Якщо перед батареями висять штори або впритул до них стоять меблі, це заважає циркуляції тепла в кімнаті. Система опалення не може працювати на повну силу, її необхідно розігрівати додатково. Це збільшує витрати.

Для провітрювання необхідно повністю відкрити вікно на короткий час (приблизно 5 хвилин), а не тримати його відкритим. Щілина у вікні приносить небагато свіжого повітря, але випускає багато тепла. 

Вимикайте опалення під час провітрювання. 

Звертайте увагу на якісне ущільнення вікон та дверей, інакше через них може йти багато тепла. Запам’ятайте рекомендовані температури: ігрові, робочі кімнати та вітальні 20–22°C, кухня та спальня близько 18°C, коридор 15°C.


Badezimmer.jpg
Економне споживання води = менші витрати 

Використання “економного змиву” в унітазах зменшує споживання води. Традиційний унітаз “споживає” втричі більше води, ніж сучасний, оснащений кнопкою бюджетного змиву (приблизно 9 літрів на одне змивання).

Якщо водяний кран протікає, його треба терміново ремонтувати, інакше виникає велика витрата води. 

Також рекомендуємо використовувати сучасне економічне обладнання для душових та ванних кімнат. 

Приймати душ, а не митися. Повна ванна означає втричі вище споживання води та теплової енергії. 

Чистячи зуби, слід використовувати склянку, а кран закривати.

Завантажуйте пральну машину повністю, не використовуйте попереднє прання, ставте температуру 60°С замість 90°C. Попереднє прання потрібне тільки для дуже забруднених речей. 

Використовуйте економний режим, якщо Ваша пральна або посудомийна машина має таку. 

Сушарка для білизни споживає вдвічі більше енергії, ніж пральна машина для такого ж обсягу. Тому по можливості сушіть випрані речі у спеціальному приміщенні або на свіжому повітрі.

Регулярне та професійне обслуговування опалювальної техніки для її безперебійної роботи

Регулярне обслуговування збільшує термін служби опалювальної установки, забезпечуючи її надійну та безперебійну роботу. Тільки в такому разі енергія буде використана ефективно та без шкідливих наслідків для навколишнього середовища. Захистити природу та заощадити кошти – при незмінно високому комфорті опалення та гарячого водопостачання.

Опалювальні котли, пальники, регулятори утворюють систему, схожу, наприклад, двигун автомобіля. Якби Ваш автомобіль працював так інтенсивно, як Ваш опалювальний котел, щороку він долав би відстань 100 000 кілометрів. Водії знають, що машину треба регулярно піддавати технічному обслуговуванню. Так і Ваша котельня має пройти сервіс щорічно.

wartung.jpg

Коротко про переваги регулярного сервісного обслуговування

  • Вищий ККД і тривалий термін служби котельної установки при високій надійності в роботі
  • Економія витрат на опалення, збереження природних ресурсів завдяки ефективному використанню підведеної енергії (потенціал економії оцінюється фахівцями в 5-7%)
  • Незмінно високий комфорт при опаленні та гарячому водопостачанні
  • Генерування тепла з меншими викидами CO2 завдяки економному та екологічному режиму роботи

Обслуговування потребує високих професійних знань. Техніку повинен підтримувати у належному стані навчений фахівець. Професіонал із сервісу перевіряє всі системні компоненти, шукаючи можливі забруднення чи зношування. При цьому здійснюється контроль функцій обладнання, важливих для безпеки та керування.

Слід здійснювати щорічне обслуговування установки на основі сервісного договору. Це також допомагає економити гроші, і не лише завдяки підвищеному ККД. Можлива аварія опалювальної установки зазвичай коштує набагато більше, ніж витрати на її підтримку у належному стані.

Категорії: